Χριστούγεννα χωρίς Ginger Cookies δεν γίνονται!! ♥♥♥
Υλικά
- 1 και 3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
- 1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
- 1 τσιμπιά μπαχάρι (εγώ δεν έβαλα γιατί δεν είχα,είναι προαιρετικό)
- 1 τσιμπιά τριμμένο κάρδαμο(κακουλέ)
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/4 κούπας λευκή ζάχαρη
- 1/4 κούπας καστανή ζάχαρη (έβαλα μόνο λευκή αυτή την φορά γιατί δεν είχα καστανή)
- ξύσμα από μισό πορτοκάλι
- 1/4 κούπας μέλι
- 1/4 κούπας κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ,την μαγειρική σόδα,το γαρύφαλλο,το τζίντζερ,το μπαχάρι,το αλάτι,το κάρδαμο,την κανέλα.
Στο μίξερ ανακατεύουμε το βούτυρο με τα 2 είδη ζάχαρης και το ξύσμα μέχρι να έχουμε μια κρέμα.Προσθέτουμε το μέλι και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ενα κρεμώδες μείγμα.
Σταδιακά
προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει σαν σφιχτή λάσπη. Σταματάμε
το μίξερ και με τα χέρια μας ενώνουμε την ζύμη. Την χωρίζουμε στα δυο,
τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και 30 λεπτά (η
ζύμη σε αυτη τη φάση μπορεί να μείνει στο ψυγείο 24 ώρες) - See more at:
http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.MzXwKXYW.dpuf
Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει σφιχτή σαν λάσπη.Σταματάμε το μίξερ και ενώνουμε την ζύμη με τα χέρια μας.Την χωρίζουμε στα 2,την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 μιση ώρα.(Σε αυτό το στάδιο μπορεί η ζύμη να μείνει στο ψυγείο 24 ώρες).Βγάζουμε την μία ζύμη από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια,με αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο όχι πολύ λεπτό (κρατάμε στο νου μας ότι τα μπισκότα θα κρατήσουν το σχήμα τους και το πάχος τους μετά το ψήσιμο).Αν η ζύμη είναι δύσκολο να ανοίξει επειδή είναι παγωμένη,περιμένουμε 2 λεπτά να ανέβει η θερμοκρασία και ξαναπροσπαθούμε.
Κόβουμε με αλευρωμένο κουπατ τα μπισκοτάκια και τα αφήνουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί(λαδόκολα).Ξανακάνουμε μια ζύμη τα περισσεύματα και ανοίγουμε ξανά φύλλο.Τοποθετούμε το ταψάκι στο ψυγείο για 30 λεπτά.Οταν περάσει ο χρόνος αυτός,προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε τα μπισκοτα για 8-10 λεπτά.
Προσοχή: έχουμε τον νου μας στα μπισκότα όσο ψήνονται,αν χρησιμοποιήσετε σκούρο ταψί τότε πολύ πιθανό να πρέπει να τα βγάλετε ακριβώς στα 8 λεπτά,όπως επίσης αν κόψετε με κουπάτ σχήματα πολύ λεπτά.Παρακολουθούμε τις άκρες των μπισκότων και όταν τις δούμε να σκουραίνουν ελαφρώς βγάζουμε το ταψί.
Αφήνουμε τα μπισκότα στο ταψί 5 λεπτά να κρυώσουν σχετικά και μετά τα μεταφέρουμε σε πιατέλα ή σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Προσοχή
έχουμε τον νου μας στα μπισκότα καθώς ψήνονται, αν χρησιμοποιήσετε
σκούρο ταψί τότε πολύ πιθανόν να πρέπει να τα βγάλετε αμέσως στα 8 λεπτά
όπως επίσης αν κόψετε με κουπάτ σχήματα λεπτά όπως ας πουμε νιφάδες
τότε και πάλι στα 7-8 λεπτά τα μπισκότα είναι έτοιμα και πρέπει να βγουν
απο το φούρνο. Παρακολουθούμε τις άκρες των μπισκότων και όταν τις
δουμε να σκουραίνουν ελαφρώς βγάζουμε το ταψί. - See more at:
http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.MzXwKXYW.dpuf
Προσοχή
έχουμε τον νου μας στα μπισκότα καθώς ψήνονται, αν χρησιμοποιήσετε
σκούρο ταψί τότε πολύ πιθανόν να πρέπει να τα βγάλετε αμέσως στα 8 λεπτά
όπως επίσης αν κόψετε με κουπάτ σχήματα λεπτά όπως ας πουμε νιφάδες
τότε και πάλι στα 7-8 λεπτά τα μπισκότα είναι έτοιμα και πρέπει να βγουν
απο το φούρνο. Παρακολουθούμε τις άκρες των μπισκότων και όταν τις
δουμε να σκουραίνουν ελαφρώς βγάζουμε το ταψί. - See more at:
http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.MzXwKXYW.dpuf
1 και 3/4 της κούπας αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
μια τσιμπιά κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
μια τσιμπιά αλάτι 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό και λιωμένο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35%) - See more at: http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.XtiM9D38.dpuf
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
μια τσιμπιά κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
μια τσιμπιά αλάτι 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό και λιωμένο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35%) - See more at: http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.XtiM9D38.dpuf
1 και 3/4 της κούπας αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
μια τσιμπιά κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
μια τσιμπιά αλάτι 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό και λιωμένο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35%) - See more at: http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.XtiM9D38.dpuf
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
μια τσιμπιά κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
μια τσιμπιά αλάτι 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό και λιωμένο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35%) - See more at: http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.XtiM9D38.dpuf
1 και 3/4 της κούπας αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
μια τσιμπιά κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
μια τσιμπιά αλάτι 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό και λιωμένο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35%) - See more at: http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.XtiM9D38.dpuf
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
μια τσιμπιά κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
μια τσιμπιά αλάτι 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό και λιωμένο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35%) - See more at: http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.XtiM9D38.dpuf
Γλάσο (Royal Icing)
2 ασπράδια
3 1/2-4 κούπες ζάχαρη άχνη.
Χρώμα ζαχαροπλαστικής
Χτυπάμε τα αυγά μαρέγκα και ρίχνουμε μερικές σταγόνες λεμόνι(για τον κίνδυνο σαλμονέλας)
Σιγά σιγά ρίχνουμε την ζάχαρη άχνη.Μπορούμε να κάνουμε το γλασο όσο παχύρευστο θέλουμε!
Βάζουμε σε σακουλίτσα και κόβουμε πολύ λεπτή την μύτη ή κλασσικά σε κορνέ.
Η συνταγή είναι πολύ εύκολη,οπότε σίγουρα θα σας πετύχουν αρκεί να ακολουθήσετε την συνταγή!
Το σπίτι μύριζε όλο το βράδυ!Τα λατρεύω αυτά τα μπισκότα! ;)
Ps..Την συνταγή την βρήκα πέρσυ στο Captain Cook!
Ετοιμα λοιπόν!!!!
♥ Καλές Γιορτές!!!!!!!! ♥
♥ Καλές Γιορτές!!!!!!!! ♥
ΥλΥλακκΥλι1 και 3/4 της κούπας αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
μια τσιμπιά κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
μια τσιμπιά αλάτι 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό και λιωμένο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35%) - See more at: http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.XtiM9D38.dpuf
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
μια τσιμπιά κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
μια τσιμπιά αλάτι 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό και λιωμένο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35%) - See more at: http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.XtiM9D38.dpuf
1 και 3/4 της κούπας αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
μια τσιμπιά κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
μια τσιμπιά αλάτι 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό και λιωμένο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35%) - See more at: http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.XtiM9D38.dpuf
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
μια τσιμπιά κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
μια τσιμπιά αλάτι 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό και λιωμένο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35%) - See more at: http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.XtiM9D38.dpuf
1 και 3/4 της κούπας αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
μια τσιμπιά κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
μια τσιμπιά αλάτι 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό και λιωμένο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35%) - See more at: http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.XtiM9D38.dpuf
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
μια τσιμπιά κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
μια τσιμπιά αλάτι 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό και λιωμένο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35%) - See more at: http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.XtiM9D38.dpuf
1 και 3/4 της κούπας αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
μια τσιμπιά κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
μια τσιμπιά αλάτι 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό και λιωμένο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35%) - See more at: http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.XtiM9D38.dpuf
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
μια τσιμπιά κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
μια τσιμπιά αλάτι 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό και λιωμένο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35%) - See more at: http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.XtiM9D38.dpuf
1 και 3/4 της κούπας αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
μια τσιμπιά κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
μια τσιμπιά αλάτι 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό και λιωμένο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35%) - See more at: http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.XtiM9D38.dpuf
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
μια τσιμπιά κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
μια τσιμπιά αλάτι 1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό και λιωμένο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35%) - See more at: http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/gingerbread.html#sthash.XtiM9D38.dpuf